Thursday 1 July 2010

Matblogg

Tja! Min polare har laktos allergi och är äver allergisk mot ägg. Hon är också så kallad pescetarian, alltså hon är vegetarian men äter fisk. Hon skriver en blogg om detta där hon anpassar recept och hittar på egna så att dom passar hennes diet.
I alla fall, häromdan skrev hon om en african sweet potato soup som jag testade idag och som var jäkligt enkel och god så jag tänkte dela med mig av receptet så att ni också kan göra den. Tar max en halvtimme att göra och mättar rejält, så kör, testa vettja! Jag la även i ca 220 gram kycklingbröst för att göra den lite mer proteinrik.

Ingredienser (ca 4 rejäla port): 
1 msk canola olja (olivolja funkar dock också)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
3 sötpotatisar (i vissa affärer säljs sötpotatisar som jättestora och i vissa en vanligare storlek, om du bara hittar stora ta då bara en stor), 2 skalade och en med skalet kvar, hacka i tärningar
ca 0.95 liter grönsaksbujong (eller 0.95 liter vatter med två buljongtärningar i)
1 burk krossade tomater
1 tsk kanel, malen
1 tsk kummin, malen
1 tsk madras curry pulver
1 tsk salt
1/2 cayenne peppar
ca 4 msk jordnötsmör med bitar i

Värm upp oljan i en stor kastrull och lägg i lök och vitlök och stek tills löken har mjuknat. Lägg sedan ner potatisen och stek på och rör om in nån minut eller två, lägg sedan i resten av ingredienserna.
Låt det koka upp och sen sänk värmen så att det bara puttrar lite i 10 minuter (utan lock). Rör om då och då.
Det går bra att servera efter 10 minuter men du kan också låta det puttra lite till så att det blir mer som en gryta och mindre som en soppa (ca 20-30 minuter).
Servera med varma pita-bröd.

Smaklig måltid kära läsare!

No comments:

Post a Comment